Пиперът е част от семейството на картофите, отглежда се в продължение на хилядолетия по цял свят. За негова родина се смятат тропическите части на Америка.

Цветовете на плода на пипера – чушката, варират от зелено, оранжево, червено, жълто до лилаво, а вкусът от леко пикантен до остър и сладък. Всеки сорт се отличава с различни ползи за здравето ни.

Пиперът е богат на минерали като натрий, въглехидрати, желязо и витамини А и С. Съдържа мощни антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в превенцията на рака. Свободните радикали са причина за натрупвания в артериите холестерол, което води до сърдечно-съдови заболявания. Те са причина и за клетъчно увреждане, причиняващо рак, увреждане на кръвоносните съдове и нервната система при хора с диабет, ревматоиден артрит и остеопороза, катаракта и проблеми с дихателните пътища, което може да причини астма. Каротеноидите, които се съдържат в зеленчука, помагат в борбата с тези заболявания. Затова е препоръчително да включваме всички сортове чушки в хранителния си режим, колкото е възможно по-често.

Какви са ползите за здравето от консумацията на чушки:

Поддържа здравето на сърцето
Както казват лекарите - по-добре профилактика, отколкото лечение. Според различни изследвания, чушките играят важна роля в предотвратяването на редица заболявания. Витамин В и фолиева киселина, които се срещат в изобилие в чушките, помагат при регулирането на нивата на хомоцистеин - вещество, произвеждано по време на метилиране, който е основен биохимичен процес, случващ се във всяка клетка на тялото ни. Смята се, че по-високите нива на хомоцистеин вредят на кръвоносните съдове и са свързани с повишен риск от сърдечни удари и инсулти.

Осигурява зрителна защита
Някои заболявания, свързани с възрастта, като слепота в напреднала възраст, се дължат на клетъчна дегенерация. Червените чушки съдържат полинутриентите лутеин и зеаксантин, които спомагат забавянето на клетъчната дегенерация.

Антираков ефект
Изследвания показват, че витамин С, фолиева киселина и бета каротин, съдържащи се във всички видове чушки, са полезни за предотвратяване появата на рак на дебелото черво. Червените чушки, в частност, са благоприятни при профилактика на заболявания като рак на панкреаса, на простатата, на маточната шийка, на пикочния мехур, тъй като съдържат ликопен, който потиска растежа на раковите клетки.

Червените чушки съдържат и бета-криптоксантин, за който се приема, че намалява риска от появата на рак на белите дробове.

Други предимства
Дефицитът на витамин А при пушачите е признат за водеща причина за развитие на белодробен емфизем. Затова специалистите препоръчват редовна консумация на чушки, богати на този витамин.

Освен че способства за предотвратяване на заболявания като болести на сърцето и рак, пиперът помага за забавянето или предотвратяването на имунен дефицит, поради антиоксидантните си свойства. Поради наличието на същите намалява възпалението и пристъпите на астма и тежестта на артрита. Чушките освен това имат високо съдържание на фибри и на капсаицин, помагащи контролирането на нивата на холестерола в кръвта.

Редовният прием на зеленчука помага и за предотвратяване на възпалителен полиартрит.

Чушките помагат и за намаляване на теглото. Изследване установява, че топлината, която отделя тялото ни след консумация на люти чушки, спомага изгарянето на калории.