Паул Цабел и колегите му от Германския агрокосмически център в близко време планират да започнат изпитания на нова оранжерия, която ще позволи на изследователите в германската антарктическа станция Neumayer III да обогатят менюто си с още пресни плодове и зеленчуци, съобщава scientificrussia.ru.

Как ще изглежда марсианската ферма?

Оранжерията представлява затворена система, разположена в шестметров транспортен контейнер. Тя е доставена на Антарктида още през октомври месец миналата година.

В нея учените имат намерение да отглеждат от 30 до 50 различни растителни вида, сред които домати, чушки, маруля, ягоди, а също така босилек, магданоз и други подправки, които са способни да придадат свеж аромат на пакетираните хранителни продукти, които обикновено присъстват в диетата на антарктическите полярници.



Особено внимание отделяме на растенията, които можем непосредствено да консумираме, без да се налага допълнителна обработка, казва Цабел.

Отглеждането на растителни култури в суровите условия на Антарктида изиства особени мерки: температурата на ледника може да се понижи до -30 ºС, а Слънцето отсъства в продължение на месеци наред.

За да се увенчае начинанието с упех, Цабел се обръща към аквапониката, която позволява да се отглеждат растения без почва.

Те ще бъдат разположени на стелажи, така че корените им ще висят във въздуха. На всеки някоко минути ще бъдат третирани с въздух, богат на хранителни вещества.



В оранжерията ще се поддържа температура от 24 ºС, като учените допълнително ще пускат въглероден диоксид.
42 LED лампи ще предлагат на растенията благоприятни условия за развитие.

Освен да внесе разнообразие в менюто на полярниците, този проект цели да се провери доколко е ефикасна технологията за отглеждането на растителни култури в още по-сурови условия, например на Международна космическа станция или на Марс.