Чушкопекът стана на 40 години

Чушкопекът стана на 40 години | StandartNews.com

Разработват нов от типа "Смарт"

Ароматът на печени чушки отново се е плъзнал в междублоковото пространство и никой не може да го спре. Пред него отстъпва дори и ароматната скара с кебапчета, която обикновено се разнася най-вече преди избори. Сега обаче е криза и скари с мръвки няма, въпреки че предизборната кампания вече е набрала сила. Пред червената капия обаче всички са равни. И бедни, и богати се редят в петък на пазара на опашка за капия. Чувалите се товарят и в мерцедеси, и в лади. От там поемат към буркани и фризери. Не е тайна, че чушката става по-вкусна, когато е изпечена, потопена в зехтин, оцет и малко чесън. Рецепти в интернет колкото поискаш, стига да имаш домашен компютър. Това не е проблем, защото отдавна всеки си е купил смартфон, лаптоп или таблет. По същия начин преди години всеки си беше купил и чушкопек, без да подозира, че след 20-30 години ще сваля рецепти за салати с печена капия от интернет.

Вече 40 години едно от най-сполучливите изобретения - чушкопекът, е пръв приятел на човека, когато дойде есен. Изобретението на ХХ век тези дни закръгли достойния юбилей. И до ден днешен се водят спорове кой го е изобретил първи и кой го е усъвършенствал. Един от претендентите за авторство е бил инженер Николай Пиперков от Велико Търново.

Историята на чушкопека започнала през един от хладните, но приятни септемврийски дни на 1974 година.

Началото било поставено в гараж, стар и добре оборудван като работилница - на улица "Балванска битка" в старата столица. Улицата вече се казва "Освобождение" и по нея продължава да се носи аромат на печени чушки. И досега обаче уредът е без аналог, а родни имигранти го търсят, за да го изнасят зад граница. Това е един от малкото уреди от соцвремето, които можеха да се купят без връзки и рушвети. На пръв поглед не е нищо особено, но има тайни, които могат да бъдат разгадани само от вещи електротехници. Дълги години е правен в промкомбината на старата столица, който впоследствие става общинска фирма "Десислава". Тук е създадена и прочутата печка "Диана". Мълвата сред отдавна пенсионираните работници твърди, че чушкопекът е бил създаден точно тук във Велико Търново, но по-късно, за да го узаконят, му правят чертежи и схеми в София. Бившите работници сега си спомнят, че чудото за печене на чушки за пръв път е било направено от инженер Николай Пиперков. За неговите способности и сега се говори в местната фирма "Вакуумтерм". "Първо видял лош прототип в Чехия. Вероятно оттам му е дошла идеята, но уредът му се получи", разказа Цонка Пиперкова, съпругата на инженера, който вече не е между живите.

"Имаше огромен интерес. Правеха се десетки опити, преди да стигнат до сполучливото изделие, което можело да пече чушки с килограми и да не изгори нито една. Много важно било да се намери и подходящ нагревател, който може да издържи на нагряване, докато се изпекат няколко чувала с капия. В цеха си спомнят, че дори имало списъци с чакащи да получат чушкопек. Идваха гърци, сърби, македонци да го търсят и питат за чертежите. Едва насмогвахме да го правим в промкомбината. Цяла България се снабдяваше от Търново", разказват пенсионираните шлосери. Един от майсторите се казвал Дочо, работилничката му била в един гараж на улица "Балванска битка". Със сина си направили керамичното тяло и корпуса на първите чушкопеци. Масово производство на знаменития чушкопек започнало в началото на 1975 г., но се появили първите проблеми, тъй като реотаните изгаряли много бързо. Керамичното тяло било недоизкусурено, а глината - смляна едро. Така кварцовият пясък в нея отделял кислород при нагряване и разтапял металните реотанчета. Проблемът бил игнориран много бързо, след като изобретателите започнали да използват много по-фина глина. Само за няколко месеца уредът добива изключителна популярност. Първоначално цената му била 12 лева, а впоследствие се появили двойни и тройни чушкопеци за по 17-20 лева.

Сега, след 40 години употреба, чушкопекът вече е известен и далеч зад границите на България. На фона на дигиталните технологии ламариненото чудо плаши чужденците, но и те вече са свикнали с него. С чушкарници първи се запасили английските заселници в балканските махали. Преди да дойдат тук, те били виждали печена капия само в консерва от хипермаркет. Сега като усетили аромата от комшиите, решили и те да станат истински европейци с домашен чушкопек.

От няколко месеца екип от електроинженери на свободна практика в старата столица работи по чертежите и пробите на нов, по-съвременен вариант на чушкопек. Майсторите дори се шегуват, че щели да го нарекат "Смарт-чушкопек"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай