0

З а първи път в разгара на лятото, морската столица събира производители на натурални и екологично чисти храни от цялата страна. Домакин на уникалния по рода си Национален фермерски пазар ще бъде търговско-развлекателният център на Мол Варна, където в събота, на открития паркинг пред комплекса над 50 фермери от региона и техни колеги от близки и далечни краища на България ще си дадат  среща под красивите шатри на изложението.

За първи път в разгара на лятото, морската столица събира производители на натурални и екологично чисти храни от цялата страна. Домакин на уникалния по рода си Национален фермерски пазар ще бъде търговско-развлекателният център на Мол Варна, където в събота, на открития паркинг пред комплекса над 50 фермери от региона и техни колеги от близки и далечни краища на България ще си дадат  среща под красивите шатри на изложението.

От 11 до 19 часа там жителите и гостите на града ще могат да открият изобилие от храни и други продукти - натурални, отгледани по традиционен начин или изработени ръчно с много труд и любов, с грижа за природата и човешкото здраве.

Наред със сезонните плодове и зеленчуци, млечните произведения и месните деликатеси, меда, билките и натуралната козметика, производителите ще предложат на гостите на пазара цял куп необичайни храни по „авторски“ рецепти като „жив“ шоколад с билков пчелен мед, изработен ръчно в семеен цех в ловешкото село Дойренци, дървесни био гъби Шийтаке, отгледани на дъбови трупи и по японска технология в района на Карлово, както и популярни като „еликсира на живота” заради ценните минерали, аминокиселини и витамини, които съдържат сладка от... люти чушки - част от асортимента на Лютата ферма от варненското село Страшимирово, където се отглеждат над 200 сорта от пикантния деликатес.

Сред биопродуктите ще има и колбаси за ценители - с черен етикет, като отлежалото уиски, произведени във фермата със странно име „Шопар, Бик и Щука“ и със стада, които пасат свободно на площ от 700 дка. естествени ливади, дъбови и букови гори в местност, защитена от Натура 2000, в района на дългополското село Цонево, хляб с орехи и сини боровинки, багета с 4 вида твърди сирена, пурички с тъмна бира, орехи и локум и още много авторски хлябове и тестени изделия, дело на майстор Миро.

Освен истинска и вкусна храна, Националният фермерски пазар е подготвил за посетителите кулинарни демонстрации, детски атракции и музика на живо – гаранция за много емоции и добро настроение. На изложението ще гостува част от екипа на „Улицата на готвачите“, а шеф Йонко Дяков ще твори кулинарни специалитети за гостите. И, както се полага на един истински летен празник, ще има студена бира - крафт, разнообразие от фрешове, домашен сладолед и Фриц-Кола - европейския еквивалент на култовата американска напитка.

За доброто настроение на посетителите и участниците в събитието ще се грижат популярният музикант Стоян Роянов Я-Я (саксофон и кларинет) и Цветан Момчилов (пиано). За децата врати ще отворят две арт работилнички – от 11  до 14,30 и от 15 до 19  часа, а през целия ден огромен батут-замък с любимите анимационни герои от страната на Дисни и пъстра въртележка с диаметър 6 метра ще забавляват хлапетата.

Националното изложение на производителите на натурални храни е резултат от ползотворното сътрудничество с Фермерския пазар в морската столица, обясняват домакините. Вече 3 години фермерите от региона предлагат на варненци най-добрата, екологично чиста продукция, отгледана при строги правила и изисквания за качество.