Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лютото подмладява и лекува

Лютото подмладява и лекува

AdminAdmin
Администратор
95442k
Люги Чушки

Мексиканците имат безспорен принос към световното меню, откривайки за широката консуматорска аудитория лютивите чушлета.

Никъде по света обаче не се консумират толкова люти чушки, както в Мексико. Там лютивият червен пипер се ръси почти на всяка храна, дори върху портокали, ябълки, манго и диня.

Чилито се добавя към повечето местни гозби и то не в минимални количества за вкус, а в огромни дози, така че чужденците трябва да поемат въздух и вода след всяка хапка от традиционно мексиканско ястие.

Сушени Чушки

Мексиканците използват много видове люти чушки: някои по-меки като обикновените пиперки, а други толкова люти, че натъркани в кожата предизвикват мехури.

Малките люти пиперчици се използват предимно за готвене и за приготвяне на салца – мексиканска подправка от люти чушки, домати, чесън и лук. По-сладките пък се консумират сурови под формата на салата.

Могат ли обаче тези силно лютиви пиперки да бъдат полезни за здравето? Оказва се, че да. Чушлетата и производните им подправки са много благоприятни и успокояващи организма. Специалисти по храненето дори твърдят, че чилито има дори подмладяващ ефект.

Червен Пипер

Чилито има чудесни медицински свойства. То подобрява кръвообръщението, подпомага смилането, като стимулира отделянето на ензими и солна киселина в стомаха.

Лютите чушлета имат благотворно действие върху бъбреците, далака и панкреаса. Освен това е са силно тонизираща храна.

Ако запитате обикновения мексиканец защо е толкова здрав, той най-вероятно ще ви отговори „Заради чили, лютите чушки“.

Освен това пикантните чушлета са извънредно богати на витамини, минерални елементи и ензими, особено на витамин С.

В заключение чилито има ценното качество да подпомага здравето и да забавя остаряването, ако разбира се се използва в умерени количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
50
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Лили
Лили
02.01.2014 19:54
Аз мисля,че умерената употреба и на люто е полезна.Пробвала съм обаче,при истинка да си сложиш краката в гореща вода с лют червен пипер много загрява.
0
0
Маркова
Маркова
27.09.2013 21:47
А представяте ли си ако имате хемероиди, ще ви изпаднат очите
4
1
рррр
рррр
27.09.2013 19:34
какво искате да кажете?, че мексиканците са наи-младоликите дълголетници? Не съм забелязала до сега.
1
0
бай Васил
бай Васил
19.10.2011 15:33
В друг текст четох, че трябва да се внимава с лютото заради бъбреците, далака, панкреаса и черният дроб. На кого да вярваме ?
1
0
иван
иван
27.02.2014 09:31
Яж, пий и си носи новите дрехи:)Истината е някъде по средата!
4
0