Първата у нас "люта" ферма се намира край Варна. В нея са събрани пеперливи чушки от цял свят.

Фермата на семейство Родинови от село Страшимирово може да наречем "Оазис на лютото". В нея растат повече от 70 сорта чушки от четири континента, включително и най-лютият сорт - "Каролина рийпър", която е 200 пъти по люта от най-горещата родна чушка – Български морков.

Въпреки това родната чушка има световна слава заради вкусовите си качества. "Само в България, по някаква непонятна за мен причина не го познават и някои му викат "румънка", посочи Христо Родинов.

Макар у нас да си мислим, че консумираме много люто, всъщност изобщо не можем да се мерим със страни като Индия, Мексико и държавите от Карибския басейн.

"Именно държавите, които консумират много люто, страдат много по-малко от ракови заболявания. Там те горките понеже си нямат зима и няма кой да им убие бактериите, именно лютото им убива бактериите", посочи той.

От топлите страни са и най-атрактивните сортове чушки като Тринидадски скорпин и кубинската "Хабанеро".

Семейство Родинови могат да се похвалят също, че правят единственото в света сладко от цели люти чушлета.

В световен мащаб люто обичат 25% от хората, а 5 на сто от тях са буквално пристрастени.