Откриха нови полезни свойства на лютите чушки

75160
Откриха нови полезни свойства на лютите чушки
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всички знаем, че лютото помага за намаляване на теглото, но  се оказва, че това не е единственото им положително качество. 

Последното откритие е, че лютите чушки и други лютиви подправки мога да намалят прекомерната употреба на сол, което влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове. Това се казва в статия, публикувана в списание Hypertension.

Стресът все по-често причинява панически разстройства, но има изход

Стресът отдавна е част от всекидневието на българите. Най-застрашени жителите на големите градове. Подобна е и тенденцията в световен м...

„Неотдавна наши колеги откриха, че малки дози капсацин, лютото вещество в чушките, усилва соления вкус. Проверихме дали това оказва влияние върху употребата на сол“, заяви Чжимин Чжу от Трети военно-медицински университет в Чунцин.

 Лютата храна често се смята за безполезна и дори вредна за стомаха и другите хранителни органи. През последните години учените откриха, че червените люти чушки и другите люти храни имат маса плюсове. Например, преди две години биолозите установиха, че лютото води до изгарянето на мазнини, ускорява метаболизма и намалява възпаленията.

Чжу и неговите колеги разкриха още едно положително качество на лютата храна, наблюдавайки около 600 доброволци, съгласили се да консумират лютиво в продължение на определен период от време.

 Наблюденията са дали интересни резултати. Установено е, че употребата на люта храна е намалило налягането в кръвоносните съдове. Това е свързано с факта, че доброволците са намалили значително консумацията на сол.

Млякото - дар от природата

Млякото не е просто напитка, а пълноценна и необходима храна за човешкия организъм. То съдържа всички необходими за нас елементи, които...

Учените също така са установили, че центровете на соления и лют вкус в мозъка се намират един до друг и отчасти се преплитат. Затова включването на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта. Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com